Znacie dynię nasi mili. Nikt jej przecież nie pomyli. To warzywo dobrze znane przez dzieciaki uwielbiane. Dynia duże ma rozmiary. Jeden” włosek” nie do pary. Pomarańczowego jest koloru od poranka do wieczoru. Kształty dynia różne ma. Wie to każdy kto ją zna. Z dyni smaczne są przysmaki. Czy ktoś przepis poda jaki ?

Dlaczego warto sięgnąć po dynię?

  •  jest na nią sezon – nie ma nic lepszego niż wybieranie warzyw i owoców, które są sezonowe,
  • dynia jest niskokaloryczna – w 100 g produktu jest jedynie 28 kcal,
  • zawiera witaminę C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy (polecany dla kobiet w ciąży) oraz bardzo dużą dawkę beta-karotenu, który posiada silne działanie antyoksydacyjne. W praktyce oznacza to przeciwdziałanie pojawieniu się nowotworów i chorób układu krążenia. Im bardziej pomarańczową dynię wybierzemy tym będzie ona zawierała więcej beta-karotenu i witaminy B1,
  • posiada duża zawartość błonnika,
  • potas, wapń, selen, cynk również znajdziesz w dyni,
  • jako ciekawostkę dodam, że dynia zawiera śladowe ilości sodu – ważne w profilaktyce chorób serca,
  • dynia zalicza się do  grupy produktów zasadowych, czyli alkalizuje nasz organizm jednocześnie go odkwaszając,
  • jedzenie tego warzywa wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • dynia stymuluje wydzielanie żółci, łagodzi dolegliwości narządów układu pokarmowego, pomaga w zaparciach,
  • działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek,
  • poprawia przemianę materii – pomagając w redukcji tkanki tłuszczowej,
  • jest bezpieczna ponieważ nie pochłania toksyn z gleby (posiada niską zdolność wiązania azotanów),
  • dynia to nie tylko miąższ, ale także pestki, które zawierają sporo cynku –  wzmacnia cerę, rozjaśnia ją i wygładza. Przyspiesza gojenie się ran, a ze względu na swoje dobroczynne działanie nazywany jest pierwiastkiem męskim (chroni prostatę, poprawia żywotność plemników i sprawność seksualną),
  • pestki pomagają pozbyć się owsików i innych pasożytów,
  • są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole roślinne. Dzięki takiemu składowi zapobiegają miażdżycy.

A ja mam dzisiaj dla Was przepis na krem z dyni. Od razu zaznaczam, że nie jestem mistrzem gotowania i zdecydowanie wolę kręcić kosmetyki niż zupy i ciasta, ale tym co dobre, szybkie w wykonaniu i smaczne warto się dzielić także notatniki w dłoń i do pracy 🙂

dynia


KREM Z DYNI – PRZEPIS:


  • 1-1,2 kg dyni (bez skóry i pestek),
  • pół cebuli,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchewka,
  • 1/4 małej papryczki chilli (opcjonalnie dla tych, którzy lubią pikantnie )
  • 1/3 selera,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  •  szczypta kminku,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  •  łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

  • W rondlu rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, szklimy (2 minuty).
  • Dodajemy posiekaną papryczkę (bez nasion) i pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki), które wcześniej zostały umyte, obrane i osuszone. Oprószamy słodką papryką.
  • Obsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru (ok. 6-7 minut).
  • Pokrojoną, oczyszczoną dynię dodajemy do przesmażonych warzyw i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Doprawiamy pieprzem, imbirem, tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy.
  • Zalewamy ok. 1-1,2 litra gorącej wody i szklanką bulionu, mieszamy, gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, całość miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Podajemy z tym co lubimy – grzankami, kleksem jogurtu naturalnego, nasionami słonecznika.
  • Jeżeli przygotowuję zupę dla dzieci miksuję całość jednak dolewam jeszcze bulionu warzywnego, żeby całość była nieco rzadsza i przygotowuję zupę dyniową z lanymi, małymi kluseczkami. Niebo w gębie!

krem z dyni

 

Smacznego i do następnego !

Kasia

14 listopada 2018

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

2 komentarze

  1. Odpowiedz

    Paulina z simplistic.pl

    17 października 2018

    Uwielbiam zupę krem z dyni, nie wyobrażam sobie bez niej jesieni! ♥ Twoja wygląda smakowicie, być może nieco zmodyfikuję znany mi przepis włączając do niego kilka składników, których Ty używasz. 🙂

    • Odpowiedz

      closetonature

      14 listopada 2018

      Świetnie – najważniejsze, by smakowała ja też w przepisach muszę zawsze wtrącić swoje trzy grosze 🙂

DODAJ KOMENTARZ