Pogoda za oknem nie rozpieszcza i choć próżno za oknem szukać śniegu i srogich mrozów to jednak rozgrzewająca herbata  jest tym płynem, po który najczęściej sięgamy siedząc przed kominkiem (rozgrzewając zmarznięte, czerwone stopy:), czytając książkę czy chociażby jedząc śniadanie. W związku z tym przygotowałam dzisiaj dla Was kilka przepisów na rozgrzewające, zdrowe herbaty, ale zanim do herbat przejdziemy to polecam przed rozpoczęciem buszowania po szafkach w poszukiwaniu produktów przeczytać post o tym  jak prawidłowo zaparzyć ziołową herbatę.


ROZGRZEWAJĄCA HERBATA KORZENNA:


Do przygotowania takiej herbaty potrzebne będą:

  • kubek gorącej zaparzonej herbaty (np. lipowa, malinowa, czarna)
  • 2-3 plastry obranego imbiru,
  • laska cynamonu (może być również sproszkowany cynamon),
  • plaster pomarańczy,
  • plaster cytryny,
  • miód do smaku
  • można pokusić się również o dodanie suszonych owoców np. malin

Taką rozgrzewającą herbatę najlepiej przygotować w rondelku, do którego wrzucamy np. ziele lipy, które warto wykorzystać z wielu powodów. Następnie wrzucamy imbir, goździki, laskę cynamonu. Zagotowujemy, zostawiamy na chwilę pod przykryciem żeby herbata naciągnęła – następnie można całość przecedzić przez sitko (jeżeli nie lubicie jak Wam coś pływa w herbacie:). Na koniec dodajemy plaster pomarańczy, cytryny i doprawiamy miodem do smaku.


ROZGRZEWAJĄCA HERBATA – MOCNY START:


Ta herbata stawia na nogi wszystko :), a jeżeli czujesz, że coś Cię łamie, zanosi się na przeziębienie – to ta herbata jest właśnie dla Ciebie:

Do przygotowania takiej herbaty potrzebne będą:

  • 3 -4 goździki,
  • starta łyżka obranego imbiru,
  • miód do smaku (przy przeziębieniu np. poleca się późny miód wielokwiatowy)
  • •pół łyżeczki kardamonu,
  • mała szczypta pieprzu cayenne,
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty lub 1 łyżeczka suszu lipowego i 1 łyżeczka suszu kwiatów dzikiego bzu. 

Przygotowanie takiej herbaty j.w. Pamiętajcie, że miodem dosładzamy na sam koniec – miód nie lubi wysokiej temperatury ponieważ traci w niej swoje właściwości. Pijemy od razu po podaniu.


ROZGRZEWAJĄCA HERBATA – DLA WIELBICIELI OWOCÓW  :


Ulubiona moich dzieci – może i Wam przypadnie do gustu :

Do przygotowania takiej herbaty potrzebne będą:

  • 2 spore soczyste jabłka,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  •  4 łyżki miodu
  • można dodać 4 łyżeczki sypkiej czarnej herbaty lub bez spięcia mix gotowej owocowej herbaty (2 -3 saszetki) lub jeżeli planujecie np. wykorzystać suszone owoce (mogą być także liofilizowane) to łyżeczkę malin, łyżeczkę jeżyn, truskawek, wiśni – (czego dusza zapragnie:)

Zagotować litr wody, wsypać herbatę lub dodać suszone owoce. Jabłko obrać i wypestkować, pokroić na kawałki, dodać do garnuszka z herbatą, wsypać cynamon i podgrzewać na małym ogniu 5-8 minut. Odcedzić, posłodzić miodem i podawać. Można podawać również na zimno jako kompot.


ROZGRZEWAJĄCA HERBATA Z PRĄDEM:


Rozgrzewająca herbata z prądem powszechnie znana jako herbata „z wkładką” i tą wkładką nie musi być koniecznie rum – możemy wykorzystać zarówno czystą wódkę, spirytus czy amaretto.

Do przygotowania takiej herbaty potrzebne będą:

  • czubata łyżka liści czarnej herbaty,
  •  200 ml wrzącej wody, a do tego dodajemy ok. 50 ml wybranego alkoholu.

Całość – zgodnie z upodobaniem – możemy dopełnić łyżką miodu lub soku malinowego. Jeśli marzy nam się nieco bardziej wyszukany trunek – postawmy na herbatę z rumem. Do mocnego naparu herbaty dolewamy kieliszek rumu i odrobinę soku z cytryny. Niepowtarzalny aromat herbaty uzyskamy dzięki dodaniu do niej szczypty cynamonu. Gorący napój z rumem idealnie skomponuje się także z goździkami. Tak przygotowany płyn należy pić ciepły – wtedy jego działanie będzie najlepsze.

Na koniec zostawiam Wam mini ściągę tego co można dodać do rozgrzewającej herbaty aby cieszyć się jej walorami smakowymi przez wszystkie zimowe wieczory.

  • owoce: grapefruit, pomarańcza, cytryna, limonka, jabłka, pigwa, maliny, truskawki, jagody;
  • bakalie: rodzynki, suszona żurawina, suszona śliwka, suszone morele;
  • zioła: rozmaryn, mięta, tymianek, lipa, liście malin
  • przyprawy: pieprz ziarnisty, goździki, cynamon, imbir, trawa cytrynowa, anyż gwieździsty, gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma,
  • konfitury: wiśniowa, z róży, pomarańczowa;
  • alkohol: wiśniówka, cytrynówka, nalewka malinowa, truskawkowa, ziołowa;
  • miody i syropy: miód, syrop malinowy, syrop wiśniowy, syrop lawendowy itp.

Jeżeli macie swoje ulubione, rozgrzewające zimowe herbaty chętnie poznam Wasze przepisy w komentarzach.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

DODAJ KOMENTARZ