Przepis na domowe musli to must have każdej kuchni. Szybkie do zrobienia (choć akurat ten przepis wymaga od nas ciut więcej pracy), ale wierzcie mi opłaca się bo jest pycha! Kiedy nie mam pomysłu na szybkie śniadanie zawsze z pomocą przychodzi musli bo jest uniwersalne. Można wykorzystać je jako dodatek do przeróżnych dań śniadaniowych. Właśnie takim musli przekonałam dzieciaki do jedzenia ziarenek (bo wcześniej to wiecie były teksty typu : takimi ziarnami to możesz ptaki karmić, a nie nas:D), ale młodzież w końcu przekonała się co dobre i wcina aż miło:).

Nie będę dzisiaj przedłużać także łapcie przepis i do dzieła!


Przepis na domowe musli:


  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 0,5 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka nasion słonecznika,
  • 0,5 szklanki migdałów (mogą być również płatki migdałowe)
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego,
  • 1 szklanka nasion dyni,
  • 0,5 szklanki sezamu,
  • 0,5 szklanki suszonych owoców moreli (dodajcie takich suszonych owoców, które lubicie i chętnie zjadacie),
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki suszonych owoców żurawiny,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)

przepis na domwe musli - granolę

Wykonanie:

  • Do miski wrzucamy orzechy włoskie (można wcześniej nieco je rozdrobnić), nasiona dyni, słonecznika, migdały, siemię lniane, sezam, suszone owoce żurawiny i moreli (również nieco rozdrobnione). Nasiona oraz suszone owoce należy sparzyć oraz namoczyć – zalewam wrzątkiem i zostawiam na ok. 10min.
  • Następnie domowe musli wrzucamy na sito i czekamy chwilę osiąknie z nadmiaru wody.
  • W garnku roztapiamy miód lub słód i masło. Dodajemy pokrojone owoce, orzechy, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Całość mieszamy.
  • Wykładamy na blachę wysmarowaną masłem lub papier do pieczenia.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekamy przez 20-30min. często mieszając by nic się nie przypaliło. Trzeba pilnować czasu. Za długo pieczone ziarna mogą stać się gorzkie w smaku. Czekamy aż domowe musli ostygnie i przekładamy do słoików lub papierowych torebek.

Takie domowe musli można później wykorzystać np. dodając je do odżywczego musu , jogurtu czy owsianki.

Do usłyszenia :*

 

29 grudnia 2018

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

DODAJ KOMENTARZ