Czy ty też czasem zastanawiasz się skąd po otworzeniu lodówki wydobywają się nieprzyjemne zapachy? Coś się rozlało, coś straciło termin ważności, rybka, mięso, sałatka, warzywa, owoce, resztki spleśniałego sera zalegającego gdzieś na dnie lodówki - aż się prosi o czyszczenie.

Pochłaniacz zapachów, z którym dzisiaj do Was przybywam świetnie wyłapuje nieprzyjemne zapachy, a wydobywający się lawendowo-cytrynowy zapach po otworzeniu lodówki jest jak najbardziej wskazany:)

Jak często należy myć lodówkę?

Generalnie powinno się to robić dość często. Nie rzadziej niż raz w miesiącu. Jeżeli po otwarciu lodówki czujemy, że wydobywają się z niej jakieś nieprzyjemne zapachy nie należy zwlekać tylko natychmiast wyczyścić albo zabrudzone miejsce albo (lepszy pomysł:) całą lodówkę:). Zapasy w mojej lodówce przeglądam na bieżąco: świeżość warzyw i owoców, przydatność produktów spożywczych do zużycia.

Tak dla postraszenia – w badaniach mikrobiologicznych NSF 2013 Germ Study przeprowadzonych w 2013 roku przez organizację NSF International (założona w USA w 1944 roku jako National Sanitation Foundation; obecnie jest to organizacja o zasięgu globalnym) analizowano typowe urządzenia kuchenne pod kątem obecności patogenów (złośliwych drobnoustrojów) mogących powodować groźne choroby, a nawet śmierć. Spośród czternastu elementów wyposażenia kuchennego, które badano (oprócz określonych części lodówek badano także blendery, pojemniki na żywność, noże do pizzy itp.) okazało się, że na pierwszych dwóch miejscach najbardziej „zainfekowanych” przedmiotów w kuchni uplasowały się elementy lodówki.

Szuflada na warzywa i owoce oraz szuflada (czy też półka; zależy od modelu) na mięso. Praktycznie w każdym przypadku udawało się znaleźć mniejsze lub większe kolonie drożdżaków i pleśni, oprócz tego szuflady na mięso bardzo często zawierały bakterie rodzaju Salmonella oraz pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), a w szufladach na warzywa, również Salmonellę oraz bardzo groźne bakterie z rodzaju Listeria, wśród których szczep Listeria monocytogenes to groźniejszy od salmonelli mikrob odpowiedzialny za wywoływanie u ludzi groźnej choroby bakteryjnej zwanej listeriozą.

pochłaniacz zapachów

Mycie lodówki domowym sposobem: woda i ocet.

Najpopularniejszym sposobem na czyszczenie wnętrza lodówki jest umycie jej roztworem wody i octu. Nie musimy się obawiać przykrego zapachu octu. Po umyciu całości szybko wywietrzeje, a dzięki niemu pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu z lodówki.  Warto pamiętać również o tym, że zawsze myjemy wyłączoną lodówkę. Próba czyszczenia podczas włączonego sprzętu może skutkować jej zepsuciem. W szufladach, w których trzymamy warzywa (włoszczyznę) warto na dno położyć starą gazetę lub papierowy ręcznik. Raz na kilka dni wymieniamy papier, gdy zrobi się wilgotny. W ten sposób nie dopuścimy do powstania pleśni na warzywach, bo całą wilgoć i wodę absorbuje papier i nic nie zbiera się na dnie szuflady, ani na naszych marchewkach czy porach.

Dobra, ale nie miało być dzisiaj o sprzątaniu lodówki tylko o przepisie na pochłaniacz nieprzyjemnych zapachów. Lecimy:)


POCHŁANIACZ ZAPACHÓW – PRZEPIS:


Do wykonania pochłaniacza zapachów potrzebne będą:

  • 4 -5 łyżek sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka aktywnego węgla drzewnego,
  • 16 kropli  naturalnego olejku lawendowego∗ (w tym przepisie dałam 10 kropelek olejku lawendowego i 10 kropelek olejku cytrynowego)

∗Lubię bardzo olejek lawendowy w ekologicznych środkach czystości natomiast jeżeli nie przepadacie za tym olejkiem możecie wybrać np. olejek z mięty zielonej, olejek ze słodkiej pomarańczy czy olejek grapefruitowy.

pochłaniacz zapachów

Wykonanie:

Do miski wsypujemy sodę oczyszczoną wraz z aktywnym węglem drzewnym. Mieszamy, do uzyskania takiej szarej masy, bez grudek. Dodajemy olejek eteryczny, znów mieszamy. Przekładamy pochłaniacz do słoiczka. Można przykryć go papierem, kawałkiem materiału, przewiązać sznurkiem lub założyć recepturkę.

pochłaniacz zapachów

Można również przesypać do pojemniczka po soli lub pieprzu. Chodzi o to by pochłaniacz zapachów miał dopływ powietrza i mógł pochłaniać nieprzyjemne zapachy. Nie zostawiam w samej miseczce bez przykrycia ponieważ czasem przy (3 dzieci) zdarza się, że coś do niego wpadnie – wiecie bezpieczeństwo na pierwszym miejscu:) Wymieniam nie rzadziej niż 1 w miesiącu.

pochłaniacz zapachow

W mojej lodówce pięknie pachnie – lawendowo-cytrynowy zapach zamiast ryby jest zdecydowanie lepszą alternatywą 🙂 Pochłaniacz poleca się w wolnej chwili do samodzielnego zrobienia.

 

3 września 2018

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

DODAJ KOMENTARZ