Żyj chwilą! Chyba, że chwila jest nieprzyjemna, w takim przypadku zjedz ciasteczko.

Ciasteczkowy Potwór :):)

Jeżeli tak jak ja w tym roku jesteście do tyłu z pieczeniem pierników to mam dla Was dzisiaj przepis na fajne pierniki.


Pierniki – przepis na ok. 50 sztuk (całkiem sporo, ale wierzcie mi, że znikną w locie 🙂


  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 2 duże jajka,
  • 130 g cukru pudru,
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego,
  • 100 g  miodu,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika∗ można kupić gotowca lub zrobić samemu (poniżej przepis )
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Pierniki – wykonanie:

Wszystkie składniki wsypujemy do miski, naczynia lub wysypujemy na stolnicę. Mieszamy i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4mm, podsypując delikatnie pod spodem mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Teraz zwołujemy całą rodzinę do wykrawania pierników:) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować według własnych talentów i uznania:)

pierniki

Polewa lukrowa na pierniki :

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki wrzącej wody

Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy wrzątek. Ucieramy do otrzymania gładkiej polewy lukrowej.


∗Przepis na przyprawę korzenną do pierników :


  • 4–5 łyżeczek cynamonu lub dwie kory
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki goździków
  • 1 niecała łyżeczka kolendry
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 2 owoce kardamonu
  • ok. 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego

Wykonanie:

Pomocny może być  moździerz lub młynek do kawy. Mielimy lub rozdrabniamy większe przyprawy. Wyjmujemy ziarenka z owocu kardamonu oraz z gwiazdki anyżu. Rozcieramy. Potem mielimy resztę –  goździki czy ziele angielskie. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce. Wszystko przekładamy do miseczki – mieszamy. Trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Taki trik na koniec 🙂

Generalnie z tego przepisu wychodzą bardzo fajne miękkie pierniki jednak jeśli w domu mamy zbyt sucho chowamy pierniczki do szczelnej puszki, słoika z kawałkami obranych jabłek lub kromką chleba. Jabłka wymieniamy co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców:)

 

16 grudnia 2018

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

DODAJ KOMENTARZ