Na pierwsze lub drugie śniadanie,  na kolację – na słodko lub nieco bardziej wykwintnie, uwielbiane przez dzieci  – gofry gryczane sprawdzą się w każdej sytuacji. Uratowały już nie jeden głodny brzuch i i wybawiły z opresji nie jedną osobę, która musiała zrobić do zjedzenia „coś na szybko”. Zanim jednak przejdę do przepisu kilka słów o samej mące gryczanej.

Mąka gryczana otrzymywana jest z gryki siewnej, zwanej gryką zwyczajną lub hreczką (Fagopyrum esculentum Moench). Charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Gryka jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego – od 5 do 11 proc. (rozpuszczalny 3–7 proc., a nierozpuszczalny 2–4 proc.). Ponadto produkt zawiera:

  • niacynę,
  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy),
  • minerały:magnez  (21–63 mg w 100 g), potas, sód, miedź, wapń, selen, bor, kobalt, platyna.
  • polifenole: flawonoidy (rutyna, kwercetyna, witeksyna, orientyna, izowiteksyna, izoorientyna), flawony, kwasy fenolowe, taniny, fitosterole, fagopiryny.

Mąka z kaszy gryczanej korzystnie wpływa na układ krążenia – dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Produkty z mąki gryczanej zlecane są w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości. Ponadto mąka gryczana z kaszy nie zawiera glutenu, zalecana jest więc chorym na celiakię (chorobę trzewną) oraz osobom z nietolerancją glutenu. Gryka pozytywie wpływa także na układ pokarmowy, gdyż obecny w kaszy błonnik nierozpuszczalny m.in. pobudza perystaltykę jelit, co ułatwia proces przemiany materii. Warto więc wprowadzić do diety redukcyjnej produkty z mąki gryczanej.

Tyle wstępu czas na przepis !


Przepis na gofry gryczane:


  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • 1,5 szklanki mleka ,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki miodu (może być także cukier, ksylitol itp. )
  • 2 jajka
  • olej do smażenia (np. kokosowy, rzepakowy)

gofry gryczane

Wykonanie gofrów gryczanych :

Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy ciasto na 20-30 minut. W międzyczasie nagrzewamy gofrownicę, smarując ją niewielką ilością oleju, aby zapobiec  wszelkim niechcianym przypadkom przywarcia, spalenia i nerwów:). W zależności od gofrownicy pieczemy od 5 do 8 min.  Im dłuższy czas pieczenia tym gofry będą bardziej chrupiące.  Podajemy np. z twarożkiem, serkiem mascarpone, owocami, syropami, konfiturami – czego dusza i oczy zapragną!

Jeżeli macie ochotę nie koniecznie na gofry to może skusicie się na jaglany deser z czekoladą lub coś lżejszego – smoothie jagodowo-kokosowe.

 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

DODAJ KOMENTARZ