Całe życie mieszkam na wsi. Na osiedlu, w którym mieszkałam miałam koleżanki, z którymi spędzałam całe wakacyjne dnie i noce również ponieważ spałyśmy na zmianę u siebie w ogródkach pod namiotem. Jak tylko rozpoczynały się wakacje zjadałam śniadanie i można się było dwoić i troić i tak rodzice by nas nie znaleźli. To wyruszałyśmy na ryby, jeździłyśmy nad jezioro, piekłyśmy ciastka, a wieczorami wszystkie dzieciaki z osiedla zbierały się na pobliskim placu zabaw żeby grać w palanta. Nosz to były czasy!

Uwielbiałyśmy wsiadać na rowery, jeździć po okolicy, wjeżdżać rowerami w polne drogi (nie raz goniły nas psy:) Dzisiaj już tak nie ma wszyscy gospodarze się pilnują i psa nie zobaczysz na drodze, ale kiedyś robiłyśmy zakłady ile zwierzaków podbiegnie do nas podczas przejażdżki i przed iloma będziemy musiały zwiewać na rowerach żeby czasem nas nie pogryzły:) Dobra, ale ja miałam dzisiaj o jabłkach! W tych polnych, piaskowych, wąskich dróżkach rosły stare jabłonie. Wspinałyśmy się na nie i jadłyśmy jabłka tak, że brzuchy swędziały. I na prawdę bardzo ubolewam nad tym, że dzisiaj już nie sadzi się drzew owocowych w takich dróżkach. Kiedyś na takich polnych drogach można było spotkać czereśnie, mirabelki, wiśnie, jabłonie, grusze, a teraz ? Własne dziecko nie uwierzy jak mu powiesz, że kiedyś mama wspinała się na drzewa po jabłka, które rosły przy polnej drodze. No niestety przyszła do nas monokultura.

ocet jabłkowy

Jabłka kojarzą mi się właśnie z takim beztroskim życiem, wakacjami, radością i zapachem lata. Ilekroć obieram papierówki by przygotować ocet jabłkowy przypominają mi się te chwile. Dzisiaj pokażę Wam prosty przepis na ocet jabłkowy. W internecie jest mnóstwo przepisów na ocet jabłkowy w różnych wersjach i proporcjach. Ja oczywiście trzymam się przepisu rodzinnego:)

Dlaczego robię ocet jabłkowy?

  • Kwas octowy ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe i może eliminować niektóre szczepy bakterii. Według badań przeprowadzonych w University of North Carolina, School of Medicine, Department of Hospital Epidemiology w USA, ocet może pomagać w eliminacji patogenów, w tym bakterii.
  • Ocet ma również zastosowanie jako środek konserwujący do żywności, -a badania wykazały, że hamuje on rozwój bakterii (takie jak E. coli) w jedzeniu, zapobiegając psuciu środków spożywczych.
  • Ocet jabłkowy może obniżyć poziom cukru w krwi, co jest bardzo korzystne dla osób chorych na cukrzycę.
  • Ocet jabłkowy wywołuje uczucie sytości w związku z tym ograniczamy ilość spożywanych pokarmów – czyli ograniczamy ilość spożywanych kalorii.
  • Spożywanie octu jabłkowego może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca. Ocet jabłkowy może również zawierać przeciwutleniający kwas chlorogenowy, który chroni cząstki cholesterolu LDL przed utlenieniem, co jest kluczowym etapem w procesie choroby serca.
  • Ocet jabłkowy ceniony jest ze względu na dużą zawartość potasu, fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru i krzemu. To bogate źródło witamin, np. z grupy B. Zawiera także witaminy A, C, E, P oraz beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy.
  • Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej fermentacji i jest źródłem bakterii probiotycznych sprzyjających zdrowiu. Ocet jabłkowy pity na czczo sprzyja utrzymaniu odpowiedniego środowiska kwasowości żołądka. Wspomaga trawienie, stosowany jest pomocniczo przy zakażeniu bakterią Helicobakter pylori. Odgrzybia organizm.
  • Jednym z głównych składników octu jabłkowego są pektyny, czyli włókna, których nie trawimy, a które wspomagają działanie naszego układu trawiennego, usprawniają pracę jelit i sprawiają, że odkłada się mniejsza ilość tkanki tłuszczowej.
  • Ocet jabłkowy można również stosować wspomagająco przy odchudzaniu. Ponieważ dba o powstanie odpowiedniego, sprzyjającego środowiska kwaśnego w żołądku, cały proces trawienny przebiega sprawniej – poprawia się ogólna przemiana materii. Jednak nie oszukujmy się, że schudniemy na samym piciu octu 10 kg – za tym musi iść odpowiednia dieta i wysiłek fizyczny.
  • Wspomaga walkę z bólem gardła i stanami zapalnymi w jamie ustnej – kilka razy dziennie należy płukać gardło wodą z dodatkiem octu jabłkowego.

ocet jabłkowy i jabłka

Ocet jabłkowy w pielęgnacji :

Przyznam się Wam szczerze, że ja ostatnio bardziej wykorzystuje ocet jabłkowy w celach kosmetycznych niż spożywczych. Jednak rano wolę sięgnąć po ciepłą  wodę z cytryną, miodem i imbirem. Na blogu możesz poczytać jak przygotować octowo-ziołową płukankę do włosów lub dlaczego tak ważne jest spłukanie włosów octem jabłkowym po myciu włosów mydłem. A ponadto ocet jabłkowy :

  • Zmiękcza i nawilża skórę.
  • Przeznaczony jest głównie do cery problematycznej: trądzikowej, z wypryskami, tłustej, mieszanej, ale oczywiście nie zaszkodzi jeżeli przemyjesz nim twarz jeżeli masz cerę normalną:).
  • Zmniejsza pory.
  • Reguluje wydzielanie sebum.
  • Ujędrnia skórę.
  • Wzmacnia naczynia krwionośne.
  • Rozjaśnia blizny i przebarwienia.
  • Łagodzi stany zapalne skóry ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.
  • Złuszcza martwy naskórek.
  • Odmładza cerę ponieważ zawiera antyoksydanty i kwasy organiczne.
  • Zmniejsza zaczerwienienia.
  • Naturalna bariera ochronna skóry (płaszcz lipidowy) – będzie lepiej funkcjonować. Zmniejszy się tendencja do przesuszeń i nadmiernego łojotoku.

Ocet jabłkowy do włosów:

  • Wygładza i zmiękcza.
  • Domyka łuski włosów.
  • Wzmacnia cebulki.
  • Zmniejsza wypadanie włosów.
  • Przywraca skórze głowy naturalne pH.
  • Wspomaga walkę z łupieżem.
  • Sprawia, że włosy po umyciu są bardziej sypkie.
  • Oczyszcza skórę głowy.
  • Reguluje poziom sebum i normalizuje pracę gruczołów łojowych.
  • Ułatwia rozczesywanie włosów.
  • Zakwasza skórę głowy.
  • Spowalnia przetłuszczanie się włosów.

OCET JABŁKOWY – PRZEPIS:


  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówki, papierówki, kronselki – dobrze jak jabłka będą dojrzałe – wtedy powinny mieć odpowiedni poziom fruktozy niezbędny do fermentacji)
  • 1,5l wody,
  • 5 łyżeczek miodu lub cukru.

Wykonanie:
Pokrojone jabłka (ja wkładam razem ze skórką i gniazdami) wkładamy do wyparzonego wcześniej słoika. Wodę gotujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kiedy temperatura będzie miała ok. 40°C rozpuszczamy w niej miód naturalny. Jabłka zalewamy przegotowaną wodą osłodzona miodem. Dobrze, by był to słój dość szeroki, nie zwężający się ku górze, aby zapewnić równomierny dostęp powietrza do całej powierzchni. Przykrywamy ściereczką tak by nie dostały się do środka muszki owocówki i nakładamy gumkę recepturkę lub związujemy sznurkiem. Wszystkie jabłka powinny znajdować się pod powierzchnią wody. Jeżeli unoszą się na powierzchni należny je obciążyć talerzykiem lub słoiczkiem napełnionym wodą.

Słój odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce. Pamiętamy, aby codziennie przemieszać ocet drewnianą łyżką. Mieszanie powinno być energiczne, bo chodzi o wprowadzenie do jabłek tlenu. W czasie mieszania powinna na powierzchni pojawić się piana. W zależności od jabłek proces fermentacji przebiega od 2 do 5 tygodni i kończy się wtedy, gdy woda przestaje się pienić. Przelewamy wówczas całość z jabłkami przez sito lub gazę i następnie rozlewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ocet jabłkowy nie psuje się, bo sam w sobie jest konserwantem. Jeżeli podczas fermentacji pojawi się pleśń, zawartość słoja należy wylać dlatego tak ważne jest, aby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody.

ocet jabłkowy wykonanie

Jak poznać, że ocet jest gotowy?

Musi mieć smak octu i zapach jabłek 🙂 Jeżeli pachnie drożdżami oznacza to, że ocet jabłkowy nie jest jeszcze gotowy. Jeżeli po rozlaniu do butelek ocet fermentuje, to oznacza, że został za wcześnie zlany. Zdejmujemy z butelek korki i  na kolejne 2-3 dni przykrywamy  go tylko gazą i po upływie tego czasu ponownie zamykamy. dojrzały ocet nie pracuje, nie bąbelkuje.

Powodzenia:)

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24811350

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10656352

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9713753

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8068036

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

DODAJ KOMENTARZ