Jarmuż - jedno z tych kapustnych, na które kiedyś kręciłam nosem. Dzisiaj uwielbiam. Wysiałam wczesną wiosną i pomimo bardzo gorącego lata i skąpych opadów deszczu jest piękny. Po ścięciu ładnie i obficie odbija i co najważniejsze jest dostępny aż do przymrozków!

Pod wpływem mrozu jarmuż może przybrać słodszy smak. Wynika to z zamiany niektórych skrobi z jarmużu na cukry. Jednak smak jarmużu może być zaskakująco zróżnicowany, od gorzkiego lub pieprzowego do delikatnego i lekko słodkiego. Jarmuż przypomina nieco smak kapusty, brokuła lub szpinaku i jest prosty w przyrządzeniu.Warto wysiewać w przydomowym ogródku lub chociażby w donicy na balkonie. Zawsze pod ręką – czy to przygotowując mix sałat obiadowych, robiąc pyszne smoothie, koktajl, czy jarmużowe chipsy.

JAK KUPOWAĆ I PRZECHOWYWAĆ JARMUŻ :

Wiadomo – najlepszy swój, ale jeżeli nie ma możliwości wysiania swojego to :

  • Wybieraj jarmuż o jędrnych, głęboko zabarwionych liściach i wilgotnych, twardych łodygach.
  • Liście powinny wyglądać świeżo, być nieobrobione i wolne od oznak brązowienia, żółknięcia i małych dziur.
  • Wybierz jarmuż z liśćmi o niewielkich rozmiarach, ponieważ są delikatniejsze i mają łagodniejszy smak.
  • Jarmuż powinien być cały czas w chłodzie. Wysoka temperatura powoduje jego więdnięcie i negatywnie wpływa na smak.
  • Jarmuż można przechowywać po zakupie ok. 5 dni. Nieumyte liście najlepiej włożyć do woreczka strunowego bądź pojemnika do przechowywania żywności. Ważne jest, aby usunąć z pojemnika jak najwięcej powietrza. Tak przygotowane liście przechowujemy w lodówce.
  • Jarmużu nie należy myć przed włożeniem do lodówki, gdyż wilgoć przyspiesza proces psucia warzywa. Im dłużej jarmuż będzie przechowywany, tym mocniejszej nabierze goryczki. Lepiej przygotować go i zjeść zaraz po zakupie.

JARMUŻ I JEGO WŁAŚCIWOŚCI:

–> Jarmuż jest źródłem witamin i pierwiastków, które wspomagają działanie układu sercowo-naczyniowego. Głównie chodzi tu o potas i wapń. Oba pierwiastki regulują ciśnienie krwi. Pierwszy z nich udrażnia naczynia krwionośne, ułatwiając krążenie krwi w organizmie. Wapń odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz pomaga pompować krew do wszystkich tkanek organizmu. Co ciekawe, w jarmużu jest go więcej niż w mleku, dlatego też wpływa również na wzmocnienie kości, stawów i zębów. Przyspiesza metabolizm i zapobiega osteoporozie.

–>W jarmużu zawarta jest także witamina C. Nie tylko hamuje ona utlenianie się “złego” cholesterolu, zapobiegając miażdżycy, ale także uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Odpowiada także za obniżenie ciśnienia krwi i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych, dlatego jarmuż może nas uchronić przed anemią. W roślinie tej zawarta jest także witamina K, która wspomaga procesy krzepnięcia krwi i zmniejsza nadmierne krwawienie w czasie miesiączki. Musimy pamiętać, że jej niedobór wpływa na słabe gojenie się ran czy wewnętrzne krwotoki.

–>Jarmuż to doskonałe warzywo , które detoksykuje organizm. Usuwa toksyny i eliminuje je z organizmu. Wszystko to dzięki budulcowi jarmużu- izotiocyjaniany (ITC), które są wytwarzane z glukozynolanów. Pomagają one w detoksykacji organizmu na poziomie komórkowym. ITC to potężny arsenał przeciwko toksynom i wolnym rodnikom.

–>Jarmuż zawiera ponad 45 różnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Zielone liście kapustne zawierają sulforafan (związek posiadający silne właściwości przeciwnowotworowe, które pomagają chronić nas przed rakiem m.in. piersi, jajnika, żołądka, jelit i prostaty).

–>Zawiera wiele cennych flawonoidów i karotenoidów, przez co pomaga chronić naszą siatkówkę i soczewkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarta w nim witamina A, luteina i zea-ksantyna korzystnie wpływają na wzrok i skórę.

jarmuz w diecie

PONADTO:

–>Jarmuż jest doskonałym warzywem zwalczającym depresję.Wiele źródeł wskazuje, że zawarte w jarmużu składniki odżywcze mogą skutecznie wpływać na ogólne samopoczucie, a nawet wspomagać leczenie depresji. Jarmuż jest również wypełniony kwasami tłuszczowymi omega – 3, które mogą okazać się bardzo pomocne przy zwalczaniu objawów depresji, a także wpływać na to może kombinacja białka, żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B6, które aktywują wytwarzanie większej ilości serotoniny oraz dopaminy.Serotonina i dopamina silnie oddziałują na mózg i mogą także pomóc w podniesieniu nastroju.

–>Jarmuż zawiera błonnik pokarmowy w ilości ok. 3,6 g na 100 g warzywa. Ilość ta stanowi kilkanaście procent zalecanej dziennej dawki na ten składnik diety.Błonnik pokarmowy zmniejsza uczucie głodu i jest doskonałym składnikiem wspierający utratę wagi ciała. Ponadto, jarmuż zawiera znaczne ilości białka, które ma ujemny bilans energetyczny. Oznacza to, że jego trawienie wymaga więcej energii, niż jesteśmy w stanie z niego uzyskać. 100 g świeżego jarmużu posiada potencjał energetyczny 49 kcal.

–>Obecne w jarmużu związki siarki pomagają utrzymać czystą skórę, gdyż wpływają na skuteczniejsze usuwanie toksyn, a także redukują widoczność blizn i aktywują produkcję kolagenu. Niezwykle ważna jest również bogata obecność beta-karotenu, który w razie potrzeby jest przez organizm przekształcany na witaminę A.

Związki retinolowe są niezbędne do wzrostu wszystkich tkanek organizmu, w tym skóry oraz włosów. Uczestniczą m.in. w produkcji sebum, które pomaga w utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia skóry i włosów. Witamina A jest także niezbędna dla utrzymania funkcji rozrodczych, prawidłowej pracy wzroku oraz ochrony organizmu przed infekcjami.

–>Do licznych właściwości jarmużu należy również wpływ na utrzymanie i odbudowę tkanek kolagenowych, także dzięki bogactwu witaminy C. Kolagen jest rodzajem białka, które utrzymuje młodzieńczy wygląd skóry oraz wspomaga gojenie się ran. Witamina C wspiera także wchłanianie się żelaza.

Jarmuż jest bogaty zarówno w witaminę C, jak i w żelazo, dzięki czemu może pomóc w zapobiegnięciu utracie włosów, spowodowanej niedoborem tego pierwiastka. W przypadku anemii należy posiłkować się suplementami, bogatymi m.in. w żelazo. Naturalne źródła tego pierwiastka, takie jak jarmuż, mogą okazać się również bardzo pomocne, zwłaszcza w zakresie profilaktyki zdrowotnej.

–>Musimy też pamiętać, że ze względu na zawarte związki, jakimi są geitrogeny i szczawiany, jarmuż nie jest polecany osobom z problemami tarczycy oraz z kamienicą szczawianową. W przypadku geitrogenów, obniżają one stężenie jodu w organizmie, co może prowadzić do przerostu tarczycy. Z kolei szczawiany odkładane w drogach moczowych i nerkach mogą wywołać kamicę nerkową.


JARMUŻOWE KOKTAJLE – PRZEPISY:


KOKTAJL NR 1:

  • 3 liście jarmużu (ok. 70 g),
  • 2 jabłka,
  • 1 cm kawałek imbiru,
  • 1 banan,
  • 1 szklanka soku jabłkowego

Przygotowanie:

Jarmuż dokładnie umyć, oderwać miękkie liście od twardej części pośrodku. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Imbir obrać, zetrzeć na małej tarce. Jarmuż, jabłka, imbir włożyć do pojemnika stojącego blendera. Dodać obranego banana oraz sok. Dokładnie zmiksować, przelać do szklanki.

 KOKTAJLE Z JARMUŻEM

KOKTAJL NR 2 :

  • 6 liści jarmużu,
  • 2 kiwi,
  • 1 banan,
  • 2 pomarańcze,
  • 250 ml wody mineralnej

Przygotowanie:

Z jarmużu wyciąć twarde środki i pokroić , wrzucić do misy blendera. Kiwi, banana i pomarańczę obrać i pokroić w kawałki, dodać do jarmużu. Wlać wodę i zmiksować. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie:)

KOKTAJL NR3 (OCZYSZCZAJĄCY) :

  • 2 garście jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 ogórka
  • 1 szklanka ananasa
  • 1 banan, dojrzały
  • 1 kiwi
  • 1 szklanka wody lub kostek lodu
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na jednolity koktajl. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

KOKTAJL NR 4 :

  • duża garść jarmużu,
  • szklanka malin lub truskawek,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy wodę. Miksujemy, przelewamy do szklanki.

KOKTAJL NR 5   (ODCHUDZAJĄCY) :

  • 1 garść jarmużu
  • 3 łodygi selera naciowy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 1/5 szt ananasa

Przygotowanie:

Po umyciu i obraniu pomarańczy oraz jabłka wszystko przekręcamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Przelewamy do szklanki i pijemy:)

koktajle z jarmużem

Macie swoje ulubione zielome koktajle lub smoothie? Podziel się przepisem z czytelnikami – zachęcam:)

Źródła: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4118879/

28 sierpnia 2018
2 września 2018

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

DODAJ KOMENTARZ