"(...) a na deser - crème brûlée, tak straszliwie kaloryczny, ciężko było dojeść go do końca, ale zostawić choćby jedną łyżkę wydawało się grzechem". Stephen King
Choć nie jest to creme brûlée, a pyszny jaglany deser to podobnie jak w powyższym cytacie zostawienie łyżki tego jaglanego cuda byłoby grzechem:). Podstawą deseru jest ugotowana kasza jaglana, zmiksowana następnie do konsystencji budyniu oraz oczywiście czekolada, której nie mogło tu zabraknąć. Jaglany deser można zrobić na 2 sposoby (pierwszy jako sernik, a drugi właśnie w formie pucharkowej:)
JAGLANY DESER Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS:
Składniki na spod lub do przełożenia :
- 100g ciasteczek czekoladowych (markizy z waniliowym lub czekoladowym środkiem)
Składniki na masę jaglaną :
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka wrzącej wody,
- szczypta soli,
- 250 ml śmietanki kokosowej 20% – 22% – może to być też zwykła śmietanka,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków (można zmniejszyć lub zastąpić innym produktem słodzącym np. miodem)
- 50 g czekolady mlecznej, roztopionej,
- 50 g czekolady gorzkiej, roztopionej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny,
- owoce lub domowe musli do dekoracji góry
Jaglany deser – wykonanie:
- Kaszę jaglaną należny wypłukać kilkukrotnie pod ciepłą wodą. Następnie wrzucamy ją do rondelka z wrzącą wodą, solimy i gotujemy przez ok. 15 min. na małym ogniu, aż kasza będzie miękka (jeżeli będzie taka konieczność dolewamy 1-2 łyżki wody).
- Gorącą kaszę jaglaną miksujemy w blenderze, malakserze do uzyskania gładkiej masy.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia), odstawiamy do napęcznienia (ok. 10 min.). Następnie musimy ją podgrzać i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Żelatyna nie może się gotować bo straci swoje właściwości żelujące.
- Do masy jaglanej dodajemy śmietankę kokosową, jogurt naturalny, cukier, ekstrakt z wanilii.
- Miksujemy do połączenia składników.
- Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy.
- Czekolady należy roztopić, przelać do masy i znów zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. (Początkowo masa będzie dość rzadka). Czekamy aż ostygnie.
- Pokruszone ciasteczka układamy na spodzie pucharka i przekładamy na zmianę z przestudzoną masą jaglaną. Można do środka również wrzucić kilka malin, borówek, truskawek (nie jest jednak teraz sezon na te owoce dlatego pomijam ten krok:)
- Dekorujemy górę jaglanego deseru według uznania.
- Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia jaglanego deseru (trwa to kilka godzin – ale warto poczekać:)
…..gdyby tylko pucharki mogły mieć podwójne dno 😀