"(...) a na deser - crème brûlée, tak straszliwie kaloryczny, ciężko było dojeść go do końca, ale zostawić choćby jedną łyżkę wydawało się grzechem". Stephen King

Choć nie jest to creme brûlée, a pyszny jaglany deser to podobnie jak w powyższym cytacie zostawienie łyżki tego jaglanego cuda byłoby grzechem:). Podstawą deseru jest ugotowana kasza jaglana, zmiksowana następnie do konsystencji budyniu oraz oczywiście czekolada, której nie mogło tu zabraknąć. Jaglany deser można zrobić na 2 sposoby (pierwszy jako sernik, a drugi właśnie w formie pucharkowej:)


JAGLANY DESER Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS:


Składniki na spod lub do przełożenia :

  • 100g ciasteczek czekoladowych (markizy z waniliowym lub czekoladowym środkiem)

Składniki na masę jaglaną :

  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka wrzącej wody,
  • szczypta soli,
  • 250 ml śmietanki kokosowej 20% – 22% – może to być też zwykła śmietanka,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków (można zmniejszyć lub zastąpić innym produktem słodzącym np. miodem)
  • 50 g czekolady mlecznej, roztopionej,
  • 50 g czekolady gorzkiej, roztopionej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny,
  • owoce lub domowe musli do dekoracji góry

jaglany deser

Jaglany deser – wykonanie:

  • Kaszę jaglaną należny wypłukać kilkukrotnie pod ciepłą wodą. Następnie wrzucamy ją do rondelka z wrzącą wodą, solimy i gotujemy przez ok. 15 min. na małym ogniu, aż kasza będzie miękka (jeżeli będzie taka konieczność dolewamy 1-2 łyżki wody).
  • Gorącą kaszę jaglaną miksujemy w blenderze, malakserze do uzyskania gładkiej masy.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia), odstawiamy do napęcznienia (ok. 10 min.). Następnie musimy ją podgrzać i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Żelatyna nie może się gotować bo straci swoje właściwości żelujące.
  • Do masy jaglanej dodajemy śmietankę kokosową, jogurt naturalny, cukier, ekstrakt z wanilii.
  • Miksujemy do połączenia składników.
  • Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy.
  • Czekolady należy roztopić, przelać do masy i znów zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. (Początkowo masa będzie dość rzadka). Czekamy aż ostygnie.
  • Pokruszone ciasteczka układamy na spodzie pucharka i przekładamy na zmianę z przestudzoną masą jaglaną. Można do środka również wrzucić kilka malin, borówek, truskawek  (nie jest jednak teraz sezon na te owoce dlatego pomijam ten krok:)
  • Dekorujemy górę jaglanego deseru według uznania.
  • Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia jaglanego deseru (trwa to kilka godzin – ale warto poczekać:)

…..gdyby tylko pucharki mogły mieć podwójne dno 😀

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

DODAJ KOMENTARZ