Świerk kojarzy się nam głównie z drzewkiem bożonarodzeniowym jednak nie każdy wie, że można z niego wyczarować pyszna herbatę, kąpiel czy oliwę świerkową pomagającą w walce z przeziębieniem. Igliwie najlepiej zbierać od początku stycznia do końca lutego.

W tym czasie poziom witaminy C osiąga w nim swoje apogeum. W okresie letnim jej stężenie spada aż o połowę. W igliwiu i pędach świerkowych obok olejku świerkowego znajduje się żywica bogata w kwas abietynowy; ponadto prowitamina A, witamina C 175-400 mg/100 g, zależnie od wieku igieł, terminu zbioru. To kilka razy więcej niż owocach dostępnych w sklepach – jabłka ok. 20, cytryny 60, truskawki 90. Witamina C jest bardzo nietrwała. Jej zawartość w skutek obróbki termicznej zmniejsza się o około połowę.

herbata świerkowa

Herbata świerkowa na zdrowie:

  • odwar z igliwia świerku posiada bogatą zawartość witaminy C wraz z flawonoidami, dzięki czemu działa wykrztuśnie osuszająco na drogi oddechowe, a także rozkurczowo na mięśnie gładkie tchawicy i oskrzeli,
  • posiada działanie mukolityczne,
  • picie herbaty świerkowej działa pobudzająco na soki trawienne wydzielane z organizmu oraz przeciwzapalnie na błonę śluzową układu pokarmowego,
  • herbata świerkowa posiada właściwości moczopędne,
  • odwar jest stosowany w nieżycie układu oddechowego, a zwłaszcza w sytuacji gdy występuje flegma, – pomaga oczyszczać drogi oddechowe oraz usuwać ropna wydzielinę,
  • hamuje rozwój bakterii i grzybów oraz pobudza diurezę,
  • pobudza uwalnianie żółci, a nawet wypędza skutecznie pasożyty z dróg żółciowych i jelit,
  • pod postacią olejku jest idealny do nacierania przy bólach nerwowych, bólach mięśni i stawów, a także przynosi pozytywne efekty podczas reumatyzmu,
  • herbata z  igliwia lub gałązek świerku jest polecany w leczeniu nieżytów układu oddechowego, szczególnie z objawami zaflegmienia dróg oddechowych. Pomaga w oczyszczeniu dróg oddechowych z wydzieliny śluzowej i ropnej. Pobudza oddychanie. Lotne składniki świerku hamują rozwój grzybów i bakterii w przewodzie pokarmowym i układzie oddechowym.

Herbata świerkowa – sposób przygotowania:

Zanim przejdziecie do przygotowania takiej pysznej herbaty świerkowej koniecznie przeczytajcie wpis o tym jak prawidłowo zaparzyć ziołową herbatę.  Przed przystąpieniem do pracy należy gałązki, czy igliwie rozdrobnić. Posiłkujemy się nożyczkami, nożem lub blenderem. Rozdrobnienie ziół jest bardzo ważne ponieważ poprzez uszkodzenie ścian komórkowych roślin następuje lepsza ekstrakcja. Do użytego przez nas rozpuszczalnika (wody, oleju, alkoholu) łatwiej przechodzą zawarte w surowcu związki czynne.

herbata świerkowa

Wykonanie:

  • Świeże lub suche rozdrobnione igliwie lub gałązki z igliwiem w ilości 1-2 łyżek zalać 1-2 szklankami wody,
  • gotować 5-10 minut po przykryciem na wolnym ogniu, odstawić na 20 minut, przecedzić.
  • Pić 3-4 razy dziennie po 1 szklance takiego wywaru, najlepiej z miodem. Z mocnego odwaru można przygotować syrop z dodatkiem cytryny i miodu,
  • przefiltrowany odwar świerkowy mieszamy wówczas z 2 częściami cukru i 1 częścią miodu, dodajemy sok z cytryn do smaku, następnie nieco rumu dla wzmocnienia, mieszamy. Taki syrop świerkowy zażywać łyżkami kilka razy dziennie przy przeziębieniu i grypie.

Co jeszcze można wyczarować z gałązek świerku?

  • Syrop – młode (dopiero co wyrosłe z pączków) pędy świerkowe przesypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok. Zażywać 3 razy dziennie po łyżeczce przy nieżytach dróg oddechowych, astmie.
  • Inhalacja – garść igieł zalać 2 litrami wrzątku, gotować, aż para zacznie buchać. Wtedy zdjąć garnek z ognia, pochylić się nad nim, zrobiwszy „namiot” z ręcznika i wdychać parę przez 10 minut – ten zabieg oczyszcza drogi oddechowe, udrażnia je i ułatwia oddychanie. Stosuję ziołowe inhalacje parowe jak tylko zaczynam smarkać. Efekty są szybko widoczne i dodatkowo inhalacje pięknie oczyszczają skórę.
  • Kąpiel – 2 garście świerkowych igieł zalać 2 litrami wrzątku i gotować jeszcze przez 20 minut na małym ogniu. Odcedzić, odwar wlać do wody w wannie. Moczyć się przez 20 minut, głęboko oddychając. Kąpiel ta wspomaga leczenie przeziębienia z kaszlem, przynosi ulgę w bólach reumatycznych, mięśniobólach i nerwobólach.
  • Olej świerkowy – po przygotowaniu można wykorzystać jako bazę do kremów, maści, dressing do sałatek. Ja natomiast taki olej świerkowy wykorzystuję do smarowania klatki piersiowej podczas przeziębienia, czy kaszlu, który za cholerę nie chce odpuścić. Kilka gałązek świerkowych rozdrabniam w blenderze, spryskuję delikatnie alkoholem (wódka), żeby ułatwić ekstrakcję związków. Generalnie zasada jest taka :  1 część ziół suchych na 3 części oleju, 1 część roślin świeżych, rozdrobnionych na 1 część oleju, rośliny powinny swobodnie pływać. Przekładam rozdrobnione igliwie do słoiczka i całość zalewam olejem ze słodkich migdałów. Należy dokładnie przykryć olejem igiełki tak żeby nic nie wystawało ponad olej. Słoiczek ustawiamy w ciepłym miejscu widocznym dla nas. Widocznym dlatego, że będziemy musieli nim codziennie potrząsać, by nie dopuścić do rozwoju bakterii. Po 2 tygodniach nasz macerat jest gotowy do przelania. Macerat chronimy przed światłem. Jest to maceracja na zimno. Jeżeli zależy Wam na mocniejszym maceracie to po zlaniu oliwy świerkowej proces powtarzamy przez kolejne dwa tygodnie dokładając do powstałego maceratu kolejne rozdrobnione gałązki świerkowe. Wybrałam olej ze słodkich migdałów ponieważ jest takim uniwersalnym olejem do przygotowania różnych kosmetyków, szybko się wchłania i jest bezzapachowy stąd pojawi się ładny ziołowo-żywiczny zapach oleju świerkowego. Dla wzmocnienia zapachu i działania można dodać do oleju świerkowego kilka kropel naturalnego olejku świerkowego, 5 kropli olejku eukaliptusowego i 3 krople olejku z mięty zielonej (oczywiście wszystko zależy od proporcji)
  • Oliwa świerkowa – postępujemy tak samo jak w przypadku oleju świerkowego jednak tu zamiast oleju ze słodkich migdałów wykorzystujemy oliwę. Igliwie rozdrabniamy, zalewamy, odstawiamy na 2 tygodnie, przecedzamy i mamy fajną oliwę świerkową do wykorzystania w kuchni np. w formie dressingu do sałatek, gdzie zamiast zwykłej oliwy dodajemy oliwę świerkową 🙂

świerk

Olejek świerkowy :

Bardzo ceniony jest również oleje świerkowy, pozyskiwany przez destylację parą wodną z igieł, czubków gałązek lub gałęzi. Zawiera on naturalny olejek eteryczny, którego składniki są wchłaniane przede wszystkim w kąpieli przez skórę. Ma on działanie wykrztuśne, pobudza ukrwienie i przeciwdziała stanom zapalnym. Suszone igły świerkowe (po wysuszeniu nabierają barwy czerwonawobrązowej lub pomarańczowoczerwonej) są używane do robienia wyciągów – ich składniki i działanie są takie same jak olejku. Przetwory z nich stosowane zewnętrznie i kąpiele z ich udziałem pomagają przy dolegliwościach reumatycznych i bólach mięśni oraz nerwobólach.

 
Źródła:

 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

DODAJ KOMENTARZ